Dennis Gyllensporre Foto: Försvarsmakten
18
Nov
Foto: Försvarsmakten

Samtal med: Dennis Gyllensporre

Plats: Webbinarium

Datum och tid; -

Folk och Försvar och Försvarshögskolans Studentkår bjuder in till ett Samtal med: Dennis Gyllensporre

Den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa har aktualiserat vikten av ett nationellt försvar och skyddet av vår territoriella integritet och nationella suveränitet. Återigen vänder vi blicken till våra egna gränser och den förmåga som behövs för att möta dagens utmaningar. 

En osäker omvärld och ett förändrat säkerhetsläge skapar nya förutsättningar i skyddet av vår säkerhet och i tider av oro ökar kraven på Försvarsmakten. Ett återvunnet fokus vid nationella gränser varvas med en pågående utredning om personalförsörjning och en i stort sett avslutad insats i Afghanistan följs av en utökad närvaro i Mali. Försvarsmakten ställs nu inför utmaningen att upprätthålla fokus vid våra gränser och utveckla förmågan till territoriellt försvar samtidigt som våra internationella förpliktelser fortgår.

Den nya tidens hot har drastiskt förändrat hur vi betraktar säkerhet. Kampen om ”hearts and minds” upptar allt större del av vår uppmärksamhet och i en tid då konflikter förflyttas från verkliga slagfält till virituella sammanhang står vi inför nya utmaningar och behov. Men den säkerhetspolitiska utvecklingen i vår omvärld visar samtidigt att mer traditionella dimensioner av försvar och säkerhet kvarstår, och efter flera år av uppskjutna satsningar är behovet av förnyat material stort. Hur skapar vi kompetens för att hantera nya tidens konflikter och på samma gång fortsätta utvecklingen av vår traditionella militära förmåga?     

Samtidigt bygger den svenska säkerhetspolitiken på tanken att säkerhet skapas genom samarbete med andra. På senare tid har det svensk-finska samarbetet lyfts och utvecklats samtidigt som samarbetet med Nato fördjupas ytterligare. Men hur ser vår förmåga till samarbete egentligen ut och vad innebär fördjupat internationellt samarbete för vår säkerhet?

Tillsammans med Dennis Gyllensporre, chef för ledningsstaben i Försvarsmakten, diskuterar vi utmaningar och prioriteringar i vårt militära försvar. Hur skall vi som samhälle säkras och vad är det egentligen som skapar osäkerhet? Vilka förmågor har Försvarsmakten i dagsläget och på vilka sätt behöver dessa utvecklas för att möta framtidens utmaningar?

Webbinaret genomförs inom ramen för #ungsäk – ett säkerhetspolitiskt nätverk för unga engagerade.

Delta i samtalet!

Vi vill gärna att du skickar in dina frågor till våra samtal. Formulera dig kort så ökar chansen att vi hinner med just din fråga. Tack!

Vår vision

Vår vision är att #UNGSÄK ska vara ett nätverk för organisationer och individer med ett intresse för frågor som rör vår gemensamma säkerhet – i Sverige och i världen.

#UNGSÄK ska präglas av verksamhet och event som ska ge unga chansen till att öka sina kunskaper, lära känna andra och lägga grunden för ett professionellt nätverk och en framtida karriär.

En gemensam idé

Grunden i nätverket #UNGSÄK ska vara den delade övertygelsen om alla människors rätt att leva i säkerhet. Vägen till säkerhet kan gå genom medlemmarnas engagemang i frågor om bistånd, utveckling, demokrati, fred och allas lika rättigheter.

Nätverket delas av de anslutna organisationerna och fokus ska ligga på mötet mellan människor i evenemang och i övrig verksamhet.

FoF PLAY
FoF PLAY
FoF PLAY
Information
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt, men observera att antalet platser är begränsade.
Anmälan: Du anmäler dig här .
Frågor: Vid frågor vänligen kontakta victor.canvert@folkochforsvar.se,
08-588 824 91.

Ett samtal om nya hot och kraven på en modern försvarsmakt

Relaterade filer

Inga relaterade filer

Taggar

Tillbaka

Kalender

Kommande och senast genomförda event

Kommande event

15
Mar

Studieresa till Kina

Peking, Kina

15 Mars 2019 - 24 Mars 2019

Genomförda event

13
Jan

Rikskonferensen 2019

Sälens högfjällshotell

13 Januari 2019 - 15 Januari 2019

19
Dec

Samtal med: Petra Tötterman Andorff

Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37 Stockholm

19 December 2018, klockan 16:00 - 16:30

18
Dec

Den liberala världsordningen under press - globala trender 2030

Folk och Försvar, LIlla Nygatan 14, Gamla stan

18 December 2018, klockan 10:00 - 11:00

10
Dec

Rundabordssamtal om kärnvapen och internationell säkerhetspolitik

Folk och Försvar, Lilla Nygatan 14

10 December 2018, klockan 18:00 - 20:00

06
Dec

Studentkonferens: Perspectives on international security

Uppsala Univeristet

6 December 2018, klockan 09:15 - 15:00

05
Dec

Ukraina - När är gränsen nådd?

Myntkabinettet, Gamla Stan, Stockholm

5 December 2018, klockan 09:30 - 10:30

FoF Play

Direkt och i efterhand

Vår webbplats sparar viss data (cookies) som vi använder för statistik och utveckling. Läs mer...